We zitten té veel!

We zitten té veel!

Het is al geruime tijd bekend dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Uit onderzoek blijkt echter ook dat sedentair gedrag (lang zitten) eveneens gezondheidsrisico’s kent. Langzitten blijkt een nieuwe bedreiging te zijn voor onze gezondheid. Het maakt hierbij niet uit of iemand voldoende sport of beweegt. De grootste oorzaak? Ons werk!

Sedentair gedrag, wat is dat?

We spreken van sedentair gedrag wanneer activiteiten worden uitgevoerd die weinig energie vergen terwijl iemand zit of ligt, maar niet slaapt. Dit is dus NIET hetzelfde als te weinig lichaamsbeweging. Iemand die drie keer in de week fanatiek sport, maar tegelijkertijd een kantoorbaan heeft waarbij hij hele dagen zit, loopt dus tóch gezondheidsrisico’s. Onderzoek naar dit thema staat nog in de kinderschoenen, maar gesuggereerd wordt dat langzitten directe invloed heeft op de stofwisseling, hoeveelheid mineralen in de botten en de vasculaire gezondheid.

Hoeveel zituren zijn oké?

Er is nog geen (inter)nationale richtlijn voor het aantal acceptabele zituren, maar de verwachting is dat er wel richtlijnen zullen worden opgesteld. Naast het beperken van de totale zitduur, zal mogelijk ook geadviseerd worden om aaneengesloten zitten regelmatig te onderbreken met (korte) beweegmomenten.

De rol van de werkgever

Werkgevers hebben een belangrijke rol in het beperken van langzitten op de werkvloer. Zij hebben enerzijds hun wettelijke plicht en daarnaast om de inzetbaarheid van het personeel te optimaliseren. Zo kunnen zit-statafels een belangrijke bijdrage leveren als ook het stimuleren van korte beweegmomenten tussendoor door even te gaan staan of lopen.

Meer lezen over deze interessante studie van TNO?

Ook interessant...

Scroll naar boven