Het is algemeen bekend dat bewegen een positief effect heeft op de lichamelijke gezondheid. Zo verlaagt voldoende bewegen de kans op diabetes en hart- en vaatziekten en is er samenhang aangetoond tussen bewegen en een lager risico op vroegtijdig overlijden, borst- en darmkanker.
Uit onderzoek blijkt echter ook dat bewegen positieve effecten heeft op de mentale gezondheid. Zo verlaagt het de kans op symptomen van depressie bij volwassenen. Ook zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en hebben ze een hogere eigenwaarde. Daarnaast krijg het mentale welbevinden een impuls door de sociale interactie en steun. Kortom, er lijkt een verband te zijn tussen de psychische gesteldheid van mensen en de mate waarin zij bewegen: hoe minder goed iemand in zijn vel zit, hoe minder diegene beweegt.
Wat voor een effect heeft bewegen dan precies?
In het artikel van Trimbos-instituut en Kenniscentrum Sport en Bewegen komen de volgende aspecten aan bod die allen een relatie hebben met mentale gezondheid: cognitie, zelfvertrouwen, gemoedstoestand en emoties, plezier, stressregulatie, vermoeidheid en slaap.
– Cognitie: bewegen heeft een positief effect op cognitie, bijvoorbeeld een verbeterd geheugen of betere concentratie.
– Zelfvertrouwen: sporten en bewegen heeft het meest effect op iemands eigenwaarde.
– Gemoedstoestand en emoties: regelmatig sporten heeft een positief effect op iemands gemoedstoestand. Voorwaarde is wel dat deze persoon ook plezier heeft in het sporten.
– Plezier: plezier blijkt uit verschillende onderzoeken de grootste motivatie te zijn om te gaan sporten of bewegen.
– Stressregulatie: door te bewegen kunnen stresshormonen en -gevoelens geleidelijk worden afgevoerd. Zo kun je herstellen van stress en ben je een volgende keer ook beter in staat om weer met een stressprikkel om te gaan.
Vermoeidheid en slaap: sporten en bewegen lijkt energie te geven. Daarnaast zorgt het er vaak voor dat mensen beter in slaap kunnen vallen.
Nog niet uitgelezen?
Meer weten en lezen over dit interessante onderwerp? Kijk op de site van Trimbos-instituut.
De kracht van een wandeling in de buitenlucht
*Bron: Trimbos-insituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen
*Afbeelding: UK Racketball