Voeding voor sporters

Voeding voor sporters

Het is veelvuldig in het nieuws: voldoende lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon kunnen de kans op chronische ziekten verkleinen. Een combinatie van beide zorgt voor de grootste gezondheidswinst. Deze factsheet van Voedingscentrum is tot stand gekomen in samenwerking met Kenniscentrum Sport en Bewegen en gaat over het belang van gezonde voeding voor het neerzetten van goede, optimale sportprestaties voor recreatieve en fanatieke sporters.

De Schijf van Vijf

De meeste sporters die eten volgens de Schijf van Vijf krijgen voldoende voedingsstoffen binnen. Anders dan wel eens gedacht wordt, is het dus in veel gevallen niet noodzakelijk om te grijpen naar (sport) supplementen. Veel belangrijker is het om in eerste instantie te investeren in een gezond voedingspatroon.

Het motief om te sporten

De factsheet is beoordeeld door experts op het gebied van sport en voeding en bedoeld voor sportinstructeurs, diëtisten en andere professionals die volwassenen ondersteunen bij het sporten. Het motief om te sporten speelt hierbij natuurlijk een grote rol – wil je werken aan de fysieke en mentale gezondheid, wat kilo’s kwijtraken of misschien een persoonlijk doel behalen? Ieder motief vraagt om een ander sport-, beweeg- en voedingspatroon.

De wetenschappelijke stand van zaken

Online is uiteenlopende informatie te vinden over de relatie tussen voeding en sport, niet altijd even duidelijk, overzichtelijk of wetenschappelijk onderbouwd. Daarom dit factsheet, om duidelijkheid te scheppen over de wetenschappelijke stand van zaken. Lees snel verder over gezonde voedingspatronen en de rol van eiwitten, koolhydraten en vetten in deze zeer interessante factsheet.

Bekijk of download het factsheet op de site van Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Ook interessant...

Scroll naar boven