Zo krijg je jouw werknemers op de fiets…

Zo krijg je jouw werknemers op de fiets…

Onderzoek toont aan dat werknemers die voor, tijdens of na het werk meer bewegen, gezonder en productiever zijn en een lager ziekteverzuim hebben. Tegelijkertijd draagt het fietsen bij aan het welzijn, gezondheid, stressvermindering en werktevredenheid van de werknemer. Een echte win-win mag je dus wel stellen. Maar hoe stimuleer je nu dat werknemers op de fiets naar hun werk komen?

Duurzaam beleid

Fietstimulering vraagt om een duurzaam beleid. Zijn er barrières? Ga met je medewerkers in gesprek en bekijk wat je kunt doen om deze weg te nemen. Zorg voor voldoende oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen en voor veilige parkeerplekken. Voor bedrijventerreinen is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid en bereikbaarheid per fiets en lopend. Natuurlijk wordt het stimuleren nóg kansrijker als medewerkers hun kilometervergoeding behouden.

In de praktijk

In 2021 introduceerde Hoftijzer Vastgoedonderhoud in Rotterdam het gebruik van e-bikes en elektrische bakfietsen in het bedrijf. Ze hebben aan al het kantoorpersoneel (dat binnen een straal van 25 km woont) de vraag gesteld wat ze ervan zouden vinden als er een elektrische fiets voor ze werd aangeschaft. De fiets blijft eigendom van de zaak, maar de medewerkers mogen hem gebruiken voor zowel woon-werk als privé verkeer. De enige voorwaarde? Gedurende een jaar minimaal één keer per week met de fiets naar kantoor komen. Twaalf van de 16 kantoormedewerkers durfden deze uitdaging wel aan. Het eerste jaar kwamen de medewerkers veelvuldig met de fiets, het tweede jaar zakte het gebruik wat in. Inmiddels, na weer meer communicatie én activatie, komen de twaalf medewerkers weer vaker op de fiets. Het resultaat? Minder gestresste en blije medewerkers! Lees hier de hele casus.

Benieuwd wat fietsstimulering jou oplevert?

Dit kun je gemakkelijk berekenen met de rekentool van werken in beweging. Deze tool is gebaseerd op onderzoek van Decisio. Uitgangspunten? Een relatief inactieve werknemer en een beweegnorm van 150 minuten. Ter illustratie: “Als 100 van de 300 werknemers per week één uur staand gaan vergaderen, bespaar je als werkgever €30.861 per jaar aan fitheid en vermeden ziekteverzuim.” Dat is een flinke besparing. Bereken snel de effecten voor jouw organisatie!

Rekentool werken in beweging

Bron: Alles over sport

Ook interessant...

Scroll naar boven