Waarom veel zitten ongezond is…

Waarom veel zitten ongezond is…

Feit. Veel en lang zitten past niet in een gezonde leefstijl. Zelfs niet als je daarnaast veel sport of beweegt. Toch brengen we allemaal (onbewust) veel uren van de dag zittend door: achter het bureau, op de bank, in de auto, aan de keukentafel… Waarom zijn wij niet gemaakt om veel te zitten en wat maakt het zo ongezond? Je leest erover in dit blog.

Terug naar de oertijd
Ons lichaam is eigenlijk niet gemaakt om stil te zitten. Het is van nature actief. In de tijd van de jagers en verzamelaars moesten we actief zijn om te kunnen overleven; er werden lange afstanden afgelegd op zoek naar voedsel. Zelfs als we niet actief waren, zaten we alsnog in een actieve houding. De systemen in ons lichaam, zoals de bloedsomloop en stofwisseling werken het beste als we actief zijn. En dat terwijl we tegenwoordig weinig lichamelijk actief zijn en veel zitten.

Waarom is veel zitten een probleem?
Als je zit, stroomt er minder bloed door je benen. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en stijgt de bloeddruk. Ook nemen je benen tijdens het zitten minder glucose op. Dit verstoort en /of vermindert de bloedtoevoer naar de hersenen. Onderzoek toont aan dat veel en langdurig zitten het risico op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes type 2, verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten verhoogt en kan problemen geven met de stofwisseling. Naast deze negatieve effecten op de gezondheid, kent veel zitten ook negatieve, lichamelijke effecten: denk aan lage rugpijn, kniepijn en artritis.

Wanneer is het dan teveel?
Hoeveel zitten dan precies te veel is, is nog onduidelijk. Wel zijn er onderzoeken die aantonen dat 6 uur per dag zitten kan leiden tot een verhoogde kans op bijvoorbeeld diabetes 2 en het risico op overlijden verhoogd is vanaf negen en een half uur. Over het algemeen wordt aangeraden lange periodes zitten zoveel mogelijk te voorkomen en te onderbreken met even wandelen, fietsen of staan.

Wat te doen?
Er is meer onderzoek nodig om te bepalen vanaf hoeveel uur zitten ongezond is, hoe je zitten het beste kan onderbreken en hoeveel beweging nodig is om de negatieven effecten te verminderen of zelfs te voorkomen. Wat vast staat is dat veel zitten slecht is voor de gezondheid. Op de vraag “wat te doen” kunnen we dan ook kort zijn. Onderbreek het zitten geregeld en beperk de totale zittijd. Wissel zitten af met staan en bewegen, maar maak het niet te groot voor jezelf. Sta bijvoorbeeld ieder half uur even op om een klein rondje te lopen op kantoor of door de woonkamer. En als je er tijd voor hebt, maak dan een wat groter rondje in de frisse buitenlucht. Dat is ook nog eens goed voor de geest.

Bron: Alles over Sport

Ook interessant...

Scroll naar boven