Rode curry met Linzen

Boodschappenlijst (4 personen)

  • 420 g linzen uit blik
  • 400 g kerstomaatjes
  • 200 gram (ongekookte) zilvervliesrijst
  • 200 ml kokosmelk (6% vet)
  • 3 rode uien
  • 2 rode paprika’s
  • 5 el zonnebloemolie
  • 1 tl kardemom
  • 1 (tl gemalen) kruidnagel
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 tl peper
  • 1 tl kerriepoeder
Voedingswaarde per portie

Energie – 670 kcal
Koolhydraten – 84,5 gram
Vezels – 25 gram
Eiwitten – 28 gram
Vet – 19 gram
Verzadigd vet – 5 gram
Zout – 0,3 gram

Boodschappen binnen? Aan de slag!

Bereidingstijd: 55 minuten

  • Breng een pan met water aan de kook. Bereid de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
  • Snijd de rode uien in grove stukken. Verhit 2 el olie in een hapjespan en bak de ui 6 minuten op middelhoog vuur.
  • Snijd ondertussen de paprika’s in blokjes en bak ze 3 minuten mee.
  • Halveer de kerstomaatjes en voeg ze samen met de kokosmelk, kardemom, kruidnagel, kurkuma, komijn, peper en kerriepoeder toe. Breng het geheel aan de kook en laat met een deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat de linzen uitlekken en voeg ze toe. Laat het geheel nog 5 minuten staan op laag vuur.
  • Serveer de curry met de zilvervliesrijst op een bord.

Tip! Lekker met verse koriander. Eet smakelijk!

Wist je dat...

  • De zilvervliesrijst in dit recept een bijgerecht is? Hou ongeveer 50 gram ongekookte rijst per persoon aan. Wanneer je koolhydraatarm eet, kun je ervoor kiezen om de zilvervliesrijst helemaal weg te laten.
  • Je onbeperkt groente toe kunt voegen aan dit recept? Kies vooral de groenten die jij lekker vindt. In groenten zitten veel vitamines, mineralen en vezels. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is daarom de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. 
  • Vlees in dit recept vervangen wordt door linzen? Goed voor het milieu en de gezondheid! Zo bevatten linzen veel vitaminen, mineralen en vezels.
  • Je dit gerecht op smaak kunt brengen met verschillende kruiden? Kruiden zoals kerrie, kurkuma, gember, komijn en kardemom bevatten over het algemeen geen zout. Smaakmakers als knoflook, ui en een rode peper bevatten ook geen zout en zijn een goed alternatief

Extra tips en weetjes...

  • Je kunt ervoor kiezen om 2 el curry pasta toe te voegen, dit geeft het recept net wat meer smaak. Maar let op, hier zit veel zout in en teveel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het advies is om minder dan 6 gram zout per dag te eten. We eten in Nederland gemiddeld 7 gram zout per dag.
  • In kokos zitten veel verzadigde vetten. Het gebruik van kokos(melk) is beperkt in dit recept. Verzadigde vetten in de voeding verhogen het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Scroll naar boven