22 september: AUTOVRIJdag

22 september: AUTOVRIJdag

Wereldwijd wordt op 22 september de autovrije dag georganiseerd. Deze dag gaat al ver terug. Van het beperken van het olieverbruik ten tijde van schaarste tot het vragen van aandacht voor het milieu. Anno 2023 grijpen wij deze dag aan om het bewustzijn te vergroten en inwoners van de gemeente Oost Gelre te stimuleren vaker de fiets óf benenwagen te pakken in plaats van de auto.

De macht der gewoonte

Een derde van alle autoverplaatsingen in Nederland is korter dan 5 km. Denk aan een ritje naar de supermarkt, de sportschool of het werk. Vaak uit automatisme. Echt zonde, want deze afstand is voor velen prima te fietsen. Dat is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor de portemonnee en de natuur. Én vaak minstens zo snel.

Was de fiets ook een optie?

Met herkenbare sketches en leuke acties willen wij inwoners bewust maken van het gemak waarmee de auto wordt gepakt en van alternatieven die er zijn. Kinderen van de verschillende basisscholen kunnen meedoen aan de “Pimp-je-fiets” kleurplaatwedstrijd. Onder alle fietsende inwoners uit de gemeente wordt middels een hashtagactie een e-bike verloot. Deze wordt aangeboden door Knippenborg Fietsen, Sprenkelder Tweewielers en Goossens. Daarnaast lenen zij deze dag gratis een aantal e-bikes uit, om ook voor langere afstanden (minimaal 6km) de fiets te kunnen pakken.*

Een gezonde gemeente

Gezond opgroeien en vitaal ouder worden. Dat is ons doel én dit vraagt om beweging. Bewegen in de breedste zin van het woord; bewegen naar elkaar, bewegen naar een gezonde leefstijl, maar natuurlijk ook letterlijk sporten en bewegen.

*Neem contact op met de deelnemende fietsenmakers om gratis een E-bike te lenen op AUTOVRIJdag 22 september: Knippenborg Fietsen Zieuwent, Sprenkelder Tweewielers Lichtenvoorde, Goossens Groenlo

Ook interessant...

Scroll naar boven