Leefstijlakkoord

Werk mee aan een gelukkig & gezond Oost Gelre!

Een gezonde leefomgeving creëren en behouden staat hoog op de agenda van de gemeente Oost Gelre. Gezondheidsmakelaar Loes Lageschaar is bezig met het opzetten van het lokaal Leefstijlakkoord, met als doel gezond opgroeien en vitaal ouder worden in onze gemeente.  

Kartrekkers gezocht!

De komende maanden gaan we concrete doelstellingen en acties formuleren, zodat we in 2024, en met een beetje geluk al eerder, kunnen starten met de uitvoering. Hiervoor zijn we op zoek naar kartrekkers. Echte aanjagers. Mensen die anderen kunnen motiveren en enthousiasmeren om waar nodig te helpen. Herken jij jezelf hierin? En word je blij van één van de volgende thema’s: verbinden/Samenwerken, middelengebruik, voeding, mentale gezondheid of eenzaamheid? Neem dan contact op met Loes Lageschaar zodat jullie de werkzaamheden en mogelijkheden kunnen bespreken.

De gezondheidsmakelaar van Oost Gelre

Loes Lageschaar (39 jaar) woont in Lichtenvoorde en is sinds 2020 werkzaam als leefstijlcoach. In haar eigen praktijk begeleidt ze zowel groepen als individuen op het gebied van leefstijl. Vanuit haar expertise wordt ze geregeld gevraagd voor projecten bij scholen, bedrijven en in opdracht van en/of in samenwerking met de gemeente. Zo is Loes ook actief betrokken bij het lokaal beweeg- en sportakkoord Heel Oost Gelre Beweegt, met als doel heel Oost Gelre in beweging krijgen. 

Per 1 januari 2023 vervult zij de rol van Gezondheidsmakelaar bij de gemeente Oost Gelre. In deze functie houdt ze zich onder andere bezig met het opzetten van het lokaal Leefstijlakkoord. Na een inlees periode en vele oriënterende gesprekken, is het nu tijd om écht aan de slag te gaan. Haar doel? Het aanbod in kaart brengen, partijen met elkaar verbinden en organisaties onderling nog beter laten samenwerken. 

Het nationaal preventieakkoord

In het nationaal preventieakkoord zijn doelen opgesteld voor een gezonder leven in Nederland in 2040. Het gaat met name over het terugdringen van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. Deze drie vormen samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland.  Elk jaar gaan er 35.000 mensen dood aan de gevolgen hiervan, bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten of diabetes. De Rijksoverheid werkt sinds 2018 in het Preventieakkoord samen met maatschappelijke organisaties om Nederlanders gezonder te maken. 

In 2040…
– Een rookvrije generatie;
– minder overgewicht (van 50% naar 38% van de volwassenen);
– minder overmatig alcoholgebruik (van 8,9% naar 5%).

Scroll naar boven